Hvad er mit BMI – body mass index?

Du kender det med garanti godt – den bedste kjole er blevet for stram og de stramme bukser er blevet endnu strammere. Men hvornår er du egentlig blevet for tyk? Læs mere om beregning af BMI tallet herunder.

Udregning af BMI også kaldet body mass index, er en matematisk formel, der anvendes til at vurdere sundhedsmæssige risici under hensyntagen til din vægt og højde. Begrebet body mass index (BMI) beregning blev udviklet af de amerikanske myndigheder sidst i 90’erne, som en måde at hjælpe den almindelige person til, at vurdere om vedkommende havde et fedme problem og behøvede en sundere livsstil.

Hvordan man beregner Body Mass Index
Fedme har længe været en amerikansk epidemi med statistikker, der viser at op til 65% af amerikanere er overvægtige eller direkte fede. Danmark er også ved at bevæge sig ind i de tunge rækker, og man ser oftere svært overvægtige personer i bybilledet. Dit BMI er en generalisering baseret på din fordeling mellem vægt og højde, og således ikke en endegyldig retningslinje.

Matematikken bag udregning af BMI tallet er relativ enkel, men der findes også fremragende BMI beregnere på nettet.

LÆS: Se dit BMI på 2 sek. – indtast højde og vægt (åbner nyt vindue)

BMI Formel:
Vægt i kg / (højde i meter x højde i meter) = BMI tal

Eksempel:
Signe vejer 53 kg og er 1,67m høj
53kg / (1,67m x 1,67m) = 19 BMI – hvilket er normalvægtig

Det er vigtigt at huske, at BMI index kun er et generelt referencepunkt, der kan pege på eventuelle sundhedsmæssige risici forbundet med din vægt. Før du omlægger din livsstil drastisk, anbefales det derfor også at du konsulterer din egen praktiserende læge, han kender din medicinske baggrund og kan give dig gode råd til at komme på ret kurs.

BMI intervallerne – definition af overvægt og undervægt
Ifølge BMI formlen er der følgende kategorier der kan bruges til at vurdere om en voksen person, er undervægtig, normal eller overvægtig.
  • Undervægt: under 18,5
  • Normal: 18,5-24,9
  • Overvægt: 25-29,9
  • Ekstremt overvægtige: 30 og derover

Risici forbundet med en høj BMI
Det er vigtigt at du husker, at dit BMI tal blot er udgangspunktet for en dialog med din læge. Det er dog soleklart, at de overvægtige og svært overvægtige er meget udsatte for sundhedsmæssige problemer. Har du fået en diagnose som svært overvægtig, er det vigtigt at du snarest ændrer din livsstil og starter på et nyt sundere liv.

LÆS: Nemme slankekure - det behøver ikke at være svært

De generelle sundhedsrisici for mennesker, der er overvægtige eller fede, er desværre mange og man anslår at der hvert år dør mange danskere pga. af fedmerelaterede sygdomme.

Du kan få følgende problemer som overvægtig
  • Hjerte-og lungesygdomme
  • Forhøjet blodtryk
  • Blodpropper
  • Højt kolesteroltal
  • Barnløshed
  • Nyresvigt
  • Tyktarmskræft
  • Slidgigt
  • Gammelmands sukkersyge (diabetes type II)
  • Søvnapnø, hvor man ikke trækker vejret under søvn

Faktisk er der mange læger der fastslår, at det måske kan være langt farligere, at være overvægtig end at være storryger.
For folk med en BMI på 30 af højere, er det anslået, at risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og type II diabetes er mellem 50-150% større end for personer med et normalt BMI.

BMI kontra procentdel af kropsfedt
BMI er baseret på dine totale kropsvægt inklusiv knogler, muskler og fedt – og kan naturligvis ikke sige noget om din egentlige fedtprocent. Nogle mennesker har faktisk tungere knogler eller er særligt muskuløse, hvilket gør at de kan have et højere BMI uden at de er overvægtige.
Topatleter, for eksempel har en højere procentdel af muskler end den gennemsnitlige person. Muskler vejer også mere end fedt, derfor kan BMI indekset ikke anvendes til dem. Ligeledes kan mennesker, der iflg. BMI er deciderede undervægtige faktisk have skjulte fedtdepoter på kroppen, der giver dem en livsfarlig fedtprocent i forhold deres muskelmasse.

Taljemål er en anden måling, der ofte bliver brugt sammen med BMI for at vurdere de sundhedsmæssige risici i forbindelse med fedme. Den seneste forskning har påvist, at jo større talje man bærer rundt på, jo større sundhedsmæssig risiko for livsstils sygdomme.

Ønsker du at kende din fedtprocent, så spørg din læge eller din fitness træner om de har et apparat til at måle din fedtprocent. Nogle avancerede badevægte, kan ligeledes måle fedtprocenten rimeligt præcist, men dog ikke så nøjagtigt som lægens instrumenter

Hvem kan bruge BMI formlen?
Den formel, der bruges til at beregne BMI kan bruges af alle personer over 20 år. Og vægt intervallerne gælder uanset køn og alder. BMI beregningen tager ikke højde for kvinders kroppe, der naturligt indeholder en højere fedtprocent end mænds, vi har reelt et tykkere lag fedt under huden, hvilket mænd ikke har. Ligeledes har kvinder større fedtdepoter på kroppen, fx bryst og hofter, noget som er et sundhedstegn og ikke skal slankes væk.

I modsætning til hvad mange tror, så kan BMI faktisk anvendes til børn også, det er dog ikke den samme skala der anvendes. Der anvendes også en forskel skala til drenge og piger.